E-sim har blivit ett allt vanligare alternativ till traditionellt simkort eftersom det på många sätt är smidigare och dessutom ger nya möjligheter till att använda två olika nummer på en och samma mobiltelefon. På den här sidan berättar vi om skillnaderna mellan e-sim och vanligt simkort och vad som kan vara bra att tänka på för dig som funderar på att skaffa eller byta till e-sim.
E-sim är integrerat i själva enheten
Den mest påtagliga skillnaden mellan e-sim och simkort är kanske själva utformningen, vilket till viss del även påverkar tillvägagångssättet för hur respektive sim-form installeras och aktiveras på din enhet.
E-sim, även kallad den femte formfaktorn (MFF2), är ett chip som löds på kretskortet och integreras direkt i en enhet under tillverkningen. När du väljer e-sim eller byter från simkort till e-sim hos din operatör får du en QR-kod (vanligtvis digitalt), och koden använder du för att aktivera e-simmet på din enhet. Exakt hur du går till väga för att installera och aktivera e-sim på enheten varierar dock mellan olika mobilmärken och operatörer.
Info! Precis som ett vanligt simkort innehåller e-sim information om ditt nummer och din tjänst och talar om för operatören att du har tillgång till deras mobilnät. På den punkten finns det alltså inga skillnader alls.
Ett simkort är ett fysiskt plastkort som finns i olika storlekar: mini, micro och nano. I dag använder dock majoriteten av alla enheter nano-sim. Du får hem simkortet med posten när du beställer abonnemang eller kontantkort hos en operatör, och simkortet sätter du i enhetens simkortsfack. Till skillnad från ett e-sim behöver du sällan aktivt installera eller aktivera ett simkort, utan det sker i de flesta fall automatiskt när du sätter in simkortet i enheten.
Beställer man e-sim på samma sätt som ett vanligt simkort?
Ja, hos vissa operatörer kan du helt enkelt välja e-sim i stället för simkort i samband med att du beställer abonnemang eller kontantkort. Men hos andra måste du först skaffa (eller ha) ett abonnemang och kontantkort med vanligt simkort för att sedan kunna byta från simkort till e-sim via Mina sidor/Mitt konto.
Det är med andra ord inte säkert att beställningen av e-sim går till på exakt samma sätt som när man beställer vanligt simkort, så kolla upp vad som gäller hos din operatör för säkerhets skull.
E-sim fungerar inte med alla mobila tjänster
En annan skillnad mellan e-sim och vanligt simkort som är bra att känna till är att e-sim av någon anledning är ett betydligt vanligare alternativ för mobilabonnemang än för kontantkort och mobilt bredband. Vanligt simkort fungerar däremot både för mobilabonnemang, kontantkort och mobilt bredband.
Med e-sim kan man koppla upp mindre enheter
Eftersom e-sim integreras i enheten och inte kräver något särskilt utrymme kan det även användas för att koppla upp mindre enheter, som smartwatches. En smartwatch kan utrustas med e-sim, men kan däremot aldrig ha ett vanligt fysiskt simkort eftersom det helt enkelt skulle ta upp för mycket plats.
Har du en smart klocka som stödjer e-sim kan du skaffa ett tilläggsabonnemang som kopplar ditt mobilnummer till klockan och använder den surf och de samtal och sms som ingår i ditt mobilabonnemang, vilket gör klockan till en mer fristående enhet. En smartklocka utan e-sim måste parkopplas med din mobil via Bluetooth för att fungera.
Är e-sim säkrare än vanligt simkort?
Ja, generellt sett är e-sim säkrare än vanliga simkort eftersom det är integrerat i enheten och således inte kan stjälas om din enhet blir stulen eller tappas bort. Det går ju inte heller att tappa bort själva e-simmet eftersom det “inte finns” rent fysiskt, utan bara digitalt.
Informationen som skickas mellan din operatör och ditt e-sim är dessutom alltid krypterad, vilket innebär att det i princip är omöjligt för någon obehörig att komma åt uppgifterna som finns på e–simmet.